Startside
Om kullene
Om Bjønroa
Rolf Bjørnarheim til minne
Kontakt
Historikk
Om hundene
Billedkavalkaden
Streif
Sita
Rosita
Olianna
Hekla
Mia
Magnus
Melvin
Nivi
Pavlov
Platon
Pila
Pemira
Qvikki
Qvanta
Animalia Pavlova
Rama
Valpekull
Jakt og trening
Utstilling
Vi gratulerer
Nyttige lenker
Gamle Nyheter

Rosita


Bjønroas ROSITA  8825/74 
Elitehund
Født 17.02.1974. HD-fri A
Eier: Rolf Bjørnarheim, 1482 Nittedal (6826 Byrkjelo)

9421/71
Int.ch. STREIF

68/2595
Falkerisets King

60/4523
Nbr.ch Arrow

57/3897
Pikhaugens Prikk

Ch. Alsbjergs Sep

Ch. Hulderheims Dolly

DK161053
Zitas Kate

Kim AF Ånekoski

Br.ch. Randbøls Sussi

62/3969
Killy

DSKHSB194768
Ch. Vøggs Killer

Ch. Mørups Vøgg

Liss av Bardisa

57/1563
Jungers Viv

Ch. Alsbjergs Sep

Toltes Glamour Girl

3053/69
Snøhettas Stella

DK234845
Int.ch.Tormarks Sidi

DK153102
Boga King

Rises Jais

Alsbjergs Kisska

DK199859
Alsbjergs Centa

Ch. Alsbjergs Sep

Alsbjergs Luna

DK295498
Nordfyns Nekoline

DK203735
Meiers Klaus

Ch. Mørups Vøgg

Zitas Lene

DK18697
Winters Nekoline

Winters Allan

Løghøys Erla

94784/72
SITA

9957/69
Ponto

64/4191
Trollhaugens Wisky

513971/59
Ch.Brokholms Klaus

Ch.  Mørups Kim

Br.ch. Alsbjergs Anni

60/1481
Ch.Trollhaugens Merkury

Calluna FF Vi-To

Alsbjergs Lyt

64/7902
Lorry

3875V
 Prins

Ch.Hulderheims Troll

Ch. Liss

Storfeltens Tinne

Helleborgs Hauk

57/4164
Hulderheims Liss

993/69
Sørlias Biancha

DK280027
Ch. Alsbjergs Mads

DK247201
Grønbjerggaards Roy

Ristjærs Hei

Grønbjerggaards Nelle

DK233685
Alsbjergs Trine II

Fredriksdahls Puk

Alsbjergs Sjanni

65/1887
Arkas Tanja

58/3251
Ch. Hit

DK148492
Ch. Alsbjergs Sep

54/2061 Silja

DK209335
Zitas Lotte

Ch. Brokholms Klaus

Zitas Isabella

Utseende og fart
Rosita var den første fødte av Bjønroa-hundene. Og som nevnt (se
Starten ) , så kom hun til verden i min seng. Vart da beskrevet som "En hvit/sort middels stor tispe med noe lang hale. Hun har en hvit stjerne i sitt sorte hode”.

Ja, hun var nok middels stor ved fødsel. Senere ble størrelsen under middels. Rosita spiste bra, men hadde liksom ikke tid til å vokse. Hun hadde det alltid travelt. Med full fart i lek. Lekte sisten med sine søsken og løp fra dem alle. Kunne bråsvinge unna sin forfølger. Denne fór gjerne rett frem, eller deiste overende i svingen. Rosita lot seg ikke innhente.

Dette med hennes fart sees igjen i mange av hennes prøvekritikker. Det står gjerne: "Rosita starter med stor fart i fin stil”. Hennes gode kontakt med fører ble ofte berømmet. Men denne farten førte ofte til at hun kom for nære og brått på fuglen slik at denne tok til vingene. For den jaktglade Rosita vart det da vanskelig å stoppe fort nok. Og dommeren måtte mot sin vilje og lyst gi oss blålappen.

Rositas første jakt
Året var 1974 og datoen rundt 20. september. Rosita var da blitt 7 mnd. og skulle få bli med på jakt i Vona-terrenget i Naustdal i Sunfjord.
I gamledager var jakt og fangst livsviktig for folkene på de to Vona-brukene. På Rositas tid var vel jakten attåt-næring, der husrom og båtskyss inngikk i jaktleien. I Naustdal hilste vi på familien Hvidsten som hadde Bjønroas Sip, en søster av Rosita.

Sira hadde vært med på jakt tidligere. For Rosita ville dette bli en ny opplevelse. Hennes fysiske form var rimelig bra. Noe av det som kalles dressur, var hun ikke tilført. Men vi samarbeidet bra. Rosita lot seg greit dirigere og kom villig inn til meg. Fordi hun var lydig, så fikk hun mye ros. Det til glede for oss begge.

I jakt-terrenget slapp jeg først Sira. Hun var ingen stortgående hund, men sikker i stand, noe som passet oss bra. Rosita måtte da gå i bånd. Men det var litt tuklete, så etter litt fikk også hun løpe fritt. Dette fungerte bra, ikke tegn til henging. Rosita pilte kvikt avgårde i en ivrig jakt, med riktig så bra søksmønster. Likevel, det vart Sira som først fant ryper. Hun ble stående i en høyreist og fin stand. Jeg fikk Rosita til meg. Den unge damen måtte stå bundet i en busk og kunne se på hendelsen. Etter ordre reiste Sira et rypekull og stoppa rimelig greit. Det datt en rype bak noen bjerkekjærr, noe Sira ikke så. Hun utredet greit på oppflukt-stedet. Så vart Rosita sluppet løs. Det var tydelig at hun likte rypelukten, og var den som fant rypen som datt.

En lykkelig jeger og to glade hunder fikk en fortjent hvile og hyggestund. Med masser av ros og kos. Lyngen var våt, men vi merket det ikke.

Jan Nikolai Hvidsten og Rolf er ute og lufter Sip, Rosita og Sira før jakten i Naustdal 1974

Fra Hytteboken
Boken lå i en skogskoie nær Finndalseter i Aust-Torpa. Koia bar navnet Utsikten fordi den lå knappe 900 m.o.h. med utsikt over glissen skog og myrflater. Fjellene blånet i vest og den mørke-grønne granskogen kledte åsene mot øst. Stedet ble kjøpt for å finne ro og avkobling. Til tider var det nødvendig å komme bort fra stress og mas i Oslo-gryta. Stedet var som skapt for stillhet og fred.

Fra jakten på Vona med Sira og Rosita tok vi inn på koia/hytta for en overnatting. Og hytteboken fikk følgende referat, datert 25/9-1974:
"Jakten er over og vi havna hit i går kveld kl 18.30, fra Breim 11.15. Det ble en våt jakt med lite ryper. Men noe ble det, særlig var det moro å felle rype etter stand med Rosita. Hun kan bli en stor liten dame. Ja, på veien hit opp tok hun en due som beitet i lyngen, fantastisk. Det vart fugl uten børse”.
Det takket være lynraske Rosita.

I ettertid kan en slik hyttebok være nyttig. Det for å holde orden på tid og hendelser. For som det heter: ”Hugkommelsen er ikke hva den var og det har den aldrig været”.
 

Rosita ved skogskoia i 1976

Start i UK
Rosita viste gode takter som jakthund, og kunne med nødvendig dressur bli en bra prøvehund. Da min tid og evner ikke helt strakk til, så fikk Erik Ekhardt de Mant den jobben. Rosita ble levert i august 1975 på Skogsborg ved Årla i Sverige, og vart der trent og dressert av Inger og Erik. I unghundsesongen ble hun så ført på prøver i Sverige. Resultatene vart presentert i Avance, nr. 2 for 1976:

    Bjønroas Rosita N 8825/74 v.o.s. 17.02.74 e Streif N 9421/71 u Sita N 14 787/72 R. Bjørnarheim, Norge:
    Stockholm SPK -  2:a ukl. :
    Skurup - 2.a ukl.
    Tollenæs SPK - 0 ukl.
    Øved FA - 0 ukl.
    Åkulla VSFK - 1:a ukl. hp.FP

Kritikken fra Åkulla 11. oktober 1975:

    "Rosita starter i et let elegant velrevieret krydssøg, glidende bevegelser, høy fart og glimrende stil, har chance for nyslået rapphøns, der rejser uden hundens fejl, er lugn i opflugt, dækker for hare, men springer en tur med do. nr. 2.
    Får et slip mere, udviser her samme smukke søg, stil og usvækket fart, smuk, stram stand for fasan i krat, rejser på kommando, lugn i opflugt og skud, stort emne, der får 1 pris”.
    Dommer O. Thue Andersen (dansk).

Start i AK
Med Rosita sin gode avslutning i uk, så var Erik svært lysten på å føre henne i ak, noe det ble enighet om. Men før prøvesesongen startet så oppnådde Rosita å få 1 AK og 4 VK på NKKs utstilling i Arendal den 25/4-1976.

Rosita kom så i trening hos Inger og Erik i slutten av juli. Men hun var uheldig å skade seg på et stålrør og måtte være helt rolig i 14 dager. Likevel så oppnådde hun å få sin 1 AK på Rjukan-prøven den 21/8-1976, og vart derved Elitehund i ung alder.

Rett etter prøven fikk Rosita løpetid. Hun ble den 4/9-76 parret med Sørlias Pål, N 990/96 og mista derfor resten av prøvene det året. Så fulgte noen år med lite trening og få starter i VK, der Rosita lå millimetere fra premiering. Men uflaksen gjorde at hun mista sin rett til å starte i VK.

I Sverige var det slik at om man hadde sin første AK på prøve, så hadde hunden VK-billett for resten av livet. Derfor ble hun startet i Sverige i 1981. På sine to starter der oppnådde Rosita 4 skl. i Skåne på SPK sin prøve. Samt 2 skl med hp i Skarhult på Svensk mesterskap. Bent Hansen skrev følgende om Rosita:

    "På stub går Rosita i et stort velrevierende søg i god stil og høj fart. God galop og godt i hånd. Intet vildt i dette slip. I beter viser den et fornuftigt søg. Den får stand, men fuglen letter selv. Senere fast stand, rejser villigt og viser en meget fin udredning. Rolig i opflugt og skud, god apport. Fortsætter.”

Av 16 startende kom de 4 som hadde fuglearbeid til finalen. Det var Piaættas Pia 3, Bjønroas Rosita, Herjarøs Fillippa og SUoJch Jämtens Rivi. Det endte med at Rivi slo Fillippa. Så vant Rosita over Rivi, men ble slått på fugl av Pia og ble plassert som nr 2. Med uttalen "Bjønroas Rosita: Også en veldressert pointer med en prima fugletagning.”
Det var all grunn til å være stolt av en slik prestasjon. Likevel var nok gleden større da Rosita tok en 2 VK på ØFK sin prøve 1 i 1982. Det fordi hun da ble ført av sin eier. I en alder av 8 år ble dette hennes siste premiering.

Rolf har hentet hjem Rosita fra Skogsborg i Sverige, etter SM i 1981
 

Rolf og Rosita under ØFK-prøven i 1982. Rosita var definitivt en av "fars engler"
 
En historie fra VK
Livet i vinnerklassen kan være tøfft. Det gjelder om å slå makker på fugl, og fornuften kan bli borte. Her et eksempel fra en prøve i Brumunddal år 1981.

Martin og jeg hadde siste slipp før lunsj med Bjønroa-søstrene Rossi og Rosita. Slippet gikk i beiteland. Rossi starta mot høyre langs en skogkant, mens Rosita fulgte angitt marsjretning der hun snart viste interesse for noen gresstuer. Jeg syntes det gikk for smått og anmodet henne om å få opp farten. Men bare etter et kvikt lite slag var hun tilbake igjen og viste oss en noe nølende stand. Da vi ruslet mot henne, fór en fasanhøne pilende. Rosita fulgte kvikt etter, men da tok høna til vingene og Rosita stoppet. Denne fasanhøna var satt ut på morgenen før prøven og kunne knapt fly. Derfor landa hun etter knappe 20 m. Rosita nærmet seg forsiktig og festa ny stand.

Rossi hadde nok sett opptrinnet. Hun kom farende og jagde høna på vingene. Men slikt skulle Rosita ha seg frabedt. Som en rakett fór hun forbi Rossi og tok fuglen i lufta. Glad og fornøyd leverte hun den til far, som så overlot fuglen og revolveren til dommeren.Vi dro rett fra lunsjen og til koia ved Finndalseter. Det før blålappen var ferdigskrevet. Men hytteboken forteller om hendelsen datert 10/10-1981. Den ble hetende Nittedals derby.

Avslutning
I hyttebokens sider fra 1983 står skrevet: "Vi måtte si farvel til Rosita og Sira i år. Bergensbanen og toget ble for raskt, selv for lille raske Rosita. Som så vandret til de evige jaktmarker. Alderen tok Sira, en trofast dame er borte. De vil begge bli savnet, og fred med deres minne.”
Ja, "Herren gav og Herren tok”.

Utsikten i mai 2007
Rolf Bjørnarheim

Rosita ble den 4/9-1976 parret med Sørlias Pål N990/76. Les mer på Starten